Článek

Angelina Jolie

05.11.2012 16:49 - CastielkaCollins74 - komentáře (0)

ANGELINA


Jolie-Pitt family

Angelina, celým jménem Angelina Jolie Voight, se narodila herečce Marcheline Bertrand a herci Jonu Voightovi. Do kontaktu s herectvím se dostala, již ve věku pěti let a to po boku svého otce v komedii režiséra Hal Ashbyho "Looking to Get Out“. V jedenácti letech začala studovat herectví v divadelním institutu Lee Strasberga. Od šestnácti let začala pracovat jako profesionální modelka v Londýně, New Yorku a Los Angeles. Objevila se v hudebních klipech od skupin Meatloaf, Lemonheads, Lenny Kravitz a Rolling Stones. Angelina má bratra Jamese Havena Voighta, který režíroval pět filmů s ní.

Mimo Lee Strasberg Theatre Institute v New Yorku studovala na New York University, kde si také poprvé zahrála v divadelní produkci. Po absolvování školy začala pracovat ve skupině UCLA School of Cinema. Zde také natočila svůj první studentský film pod režisérským dohledem svého bratra Jamese Haven Voighta.

Jako herecký nováček se brzy objevila v malé filmové roli "Cyborg 2“ (1993), film o kříženci člověka s robotem nebyl příliš úspěšný. O dva roky později získala první hlavní roli počítačového hackera v thrilleru “Nebezpečná síť “Hackers, kde poprvé poznala chuť uznání. Ve filmu se seznámila se svým prvním manželem britským hercem Johny Lee Millerem. Vzali se krátce po natáčení. Na svatbu si Angelina vzala místo tradičních bílých šatů černé kožené kalhoty a bílou košili, na kterou napsala svou vlastní krví jméno svého nastávajícího. Tento vztah jim však nevydržel ani rok.

Po účinkování v několika průměrných filmech, jako komedie "Love in all there is"(1996) a krimi thriller Ruce od krve “Playing God" (1997), kde si zahrála po boku Davida Duchovnyho. Za roli Cornelie Wallaceové v televizním dramatu "George Wallace" získala Zlatý Glóbus za nejlepší ženský herecký výkon a nominaci na Emmy. Snímek, který ji vynesl do světa hvězd se jmenoval "Gia“, autobiografické televizní ztvárnění kontroverzního života modelky Gii Carangiové. Za tento film získala druhý Zlatý Glóbus a nominaci na Emmy. Brzy po těchto úspěších se objevila v několika televizních talk show a objevila se na mnoha obálkách velkých časopisů.

Díky těmto úspěchům dostává velké množství nabídek významných rolí, nakonec se objevila po boku Gillian Anderson, Ellen Burstyn a Seana Conneryho v romantickém dramatu Podoby lásky "Playing By Heart“ (1998). Následující rok se stala součástí dalšího kvalitně obsazovaného komedii Mikeho Newellse Bláznivá runway "Pushing Tin“, zde si zahrála po boku Johna Cusacka a Billyho Boba Thorntona. Ačkoliv film neměl zápornou kritiku, nedokázal finančně úspět. Ve stejný rok si zahrála po boku Denzela Washingtona v thrilleru Sběratel kostí "The Bone Collector". Její druhý manžel Billy Bob Thorton je herec a jejich manželství trvalo od 05.08.2000 - 2002.

Dalším velmi významným úspěchem byla role Lisy ve filmu Narušení "Girl, Interrupted“ (1999). Zde hraje bezcitnou pacientku psychiatrické léčebny spolu s Winona Ryder. Za tuto roli získala cenu Akademie a Zlatý Glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Poté se opět vdala, tentokráte za 45 letého herce Billyho Boba Thortona.

V roce 2000 se objevila v kriminálním příběhu se silnými auty 60 sekund, kde si zahrála po boku Nicolase Cageho. Rok 2001 byl pro Angelinu opravdu úspěšný, nejprve se objevila v thrilleru Sedmý hřích "Original Sin“, v němž si zahrála po boku Antonia Banderase. Následně pěkně tvarovaná ve filmovém ztvárnění veleúspěšné počítačové hry Tomb Raider, v hlavní roli Lary Croft stejnojmenném filmu "Lara Croft: Tomb Raider“. Podle některých zdrojů se její manželství s Billy Bobem Thortonem v roce 2002 rozpadlo.

Zajímavostí je, že její příjmení Jolie je ve skutečnosti její druhé křestní jméno které jí matka dala a ve francouzštině znamená "krásná". Její skutečné příjmení po otci Voight si nechala v mládí odstranit, takže se jmenuje jen Angelina Jolie. Dlouho byla Angelina známá jako dcera slavného otce, ale nedlouho poté se to obrátilo a už je Jon Vioght známý jako otec slavné dcery. Když Angelina Jolie začínala s herectvím, tak při ní i jejím bratrovi Jamesovi otec stál a oba je podporoval. Se svým otcem neměla Angelina dlouho dobrý vztah, v roce 2001 ji označil za vyšinutou a že má vážné psychycké problémy. Od té doby se s ním nestýkala a nechala si svoje jméno změnit. Až po smrti své matky Marcheline Bertrand, řekla, že by si přála s otcem opět upevnit jejich bouřlivý vztah.

Angelina byla za roky 2008 a 2009 dvakrát nominovaná na Zlatý Globus, za filmy Síla srdce a Výměna. Za film Výměna byla mimo jiné nominovaná Oscara, Screen Actors Guild Award a BAFTA Award.

Angelina Jolie je také známá tím, že se velmi důkladně věnuje charitě a snaží se pomáhat všem z rozvojových států kde jsou války, nemoci a hladomor. Z jednoho z nejchudších států světa Etiopie dokonce v roce 2005 adoptovala černošskou holčičku Zaharu, čímž jí zachránila život. Stejně tak zachránila adopcí chlapce Maddoxe, kterého adoptovala z Kambodži. Angelina Jolie navštěvuje uprchlické tábory po celém světě, uprchlický táborům a dalším charitativním akcím věnovala děsítky milionů dollarů. Pravidelně se zúčastnuje Světového dne uprchlíků.

V roce 2006 Jolie oznámila založení nadace Jolie/Pitt Foundation, která navázala na dary Global Action for Children. V roce 2003 byla prvním držitelem nově vytvořené ceny Citizen of the World Award, v roce 2005 byla oceněna Humanitární cenou Global Award od UNA-USA. Kambodžský král jí za její zásluhy udělil kambodžské občanství. V roce 2006 Angelina spoluzaložila charitativní organizaci Education Partnership For Children of Conflict (EPCC), ve snaze nashromáždit peníze na vzdělávání dětských obětí válek, konfliktů a přírodních katastrof. Roku 2007 se stala členkou Council on Foreign Relations a získala Cenu svobody. Dne 27. srpna 2001 v sídle UNHCR v Ženevě byla Angelina Jolie jmenovaná velvyslancem dobré vůle UNHCR.

Angelina Jolie žije od natáčení filmu Pan a paní Smithovi s hercem Bradem Pittem, se kterým má šest dětí. Angelina si zakládá na tom, aby se každé její dítě narodilo na jiném místě světa. V roce 2002 adoptovala sedmiměsíčního chlapce Maddoxe Chivana. Narodil se 5. srpna 2001 v Kambodži jako Rath Vibol. Původně žil v místním sirotčinci v Battambang. V roce 2005 Angelina adoptovala další dítě, šetiměsíční černošskou dívku Zaharu Marley. Ta se narodila 8. ledna 2005 v Etiopii, jmenovala se původně Yemsrach, později byla v sirotčinci přejmenovaná na Tena Adam. Krátce poté, co se Angelina se Zaharou vrátily do Spojených států, byla Zahara hospitalizována pro dehydrataci a podvýživu. V roce 2006 Maddoxe i Zaharu adoptoval Brad Pitt a jejich příjmení se změnilo na Jolie-Pitt. V březnu roku 2007 Angelina s Bradem adoptovali třetí dítě, chlapce Paxe Thiena, který se narodil 29. listopadu 2003 ve Vietnamu. Jolie přijala chlapce ze sirotčince Tam Binh v Ho Chi Minh City a řekla že ho pojmenovala Pax, protože si to přála její matka. Kromě těchto třech adoptovaných dětí mají tři vlastní. Dcera Shiloh Nouvel, se narodila 27. května 2006 v africké Namibii. Její první fotky po narození prodala Angelina s Bradem magazínu Hello! za 3,5 milionu amerických dollarů. Peníze šly na charitu. Dne 12. července 2007 Angelina porodila císařským řezem v Nice ve Francii dvojčata, dívku Vivienne Marcheline a chlapce Knoxe Leona. První snímky Knoxe a Vivienne byly prodány People a Hello! za 14 milionů dolarů, což je zatím nejvíce v historii, kolik nějaký časopis dal za první fotky dětí celebrit. Rodina je pro Angelinu vždy na prvním místě. Svoji nejmladší dceru Vivienne Marcheline pojmenovala po své matce, herečce Marcheline Bertrand, která podlehla rakovině ještě před narozením dvojčat, takže Vivienne a Knoxe nikdy nespatřila.

V roce 2009 Angelina spolu s Bradem Pittem navrhli svou vlastní kolekci šperků. Kolekce klenotů nazvaná The Protector (Ochránce), určená pro londýnskou šperkařskou dílnu Asprey, je škálou zlatých šperků a stříbrných doplňků ve formě hadů. Ti jsou považováni za symbol ochrany a Jolie je obdivuje a považuje za talisman. Veškerý výtěžek z prodeje šperků dostane charitativní organizace Education Partnership For Children of Conflict (EPCC), kterou Jolie spoluzaložila v roce 2006 ve snaze nashromáždit peníze na vzdělávání dětských obětí válek, konfliktů a přírodních katastrof. Ceny navržených klenotů začínají na 525 dolarech (téměř 9000 korun) za stříbrnou lžíci s rukojetí ve tvaru hada. Kolekce zahrnuje také přívěsky, náramky, prsteny a misku na vejce.


Děti:
- Maddox Chivan Jolie-Pitt (adoptovaný) (*2001, Kambodža)
- Zahara Marley Jolie-Pitt (adoptovaná) (*2005, Etiopie)
- Pax Thien Jolie-Pitt (adoptovaný) (*2003, Vietnam)
- Shiloh Nouvel Jolie-Pitt (biologická) (*2006, Namibie)
- Knox Leon Jolie-Pitt (biologický) dvojče Vivienne (*2008, Francie)
- Vivienne Marcheline Jolie-Pitt (biologická) dvojče Knox (*2008, Francie)

Filmy

Zloděj životů

Zloděj životů

Speciální agentka FBI Illeana Scott (Angelina Jolie) není obyčejný detektiv. Své případy řeší pomocí intuice a je mistryní na vypracovávaní psychologických profilů zločinců. Proto je také povolána do Montrealu, kde se místní kriminálka marně snaží přijít na stopu sériového vraha. Na místě zjišťuje, že ten po kom pátrá si vždy přivlastní identitu své oběti a tím vždy po sobě pečlivě zamete všechny stopy. Jak si agentka poradí s vrahem – chameleonem, který přebírá identitu a životy svých obětí ?

Přidej komentář

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře

Zatím žádné komentáře